Kolagen do picia

Kolagen do picia – czy warto stosować? Poznaj najważniejsze informacje!

Zdrowa skóra od zawsze należała do uniwersalnego kanonu piękna. Z każdej strony widzimy reklamy nowoczesnych kremów, które mają za zadanie wygładzenie zmarszczek i odświeżenie wyglądu. Coraz większą popularność zdobywają także zabiegi medycyny estetycznej. Pomijany jest jednak jeden niezwykle ważny fakt.

Najważniejszym czynnikiem wpływającym na zdrowy wygląd skóry jest prawidłowe odżywianie. Wiele reklamowanych specyfików w kremach zawiera związki, które występują naturalnie w skórze i są kluczowe dla jej właściwości. Nie mogą one jednak być przez skórę wchłonięte. Większość z nich musi zostać samodzielnie wyprodukowana przez organizm w skórze lub dostarczona do niej od wewnątrz. Jest to możliwe wtedy, gdy wraz z pokarmem dostarczymy niezbędne substancje. Jedną z nich jest kolagen. Czy kolagen do picia ma sens? Odpowiadamy poniżej!

Czy suplementacja kolagenu ma sens? Czy warto pić kolagen?

Kolagen jest białkiem, które występuje w każdej tkance ludzkiego organizmu – zarówno w skórze, kościach, jak i narządach oraz naczyniach krwionośnych. Stanowi około 30% wszystkich białek ludzkiego ciała. To właśnie on nadaje tkankom odpowiednie napięcie i sprężystość. Można powiedzieć, że jest pewnego rodzaju szkieletem, na którym zawieszone są inne elementy tkanki. W ostatnich latach coraz więcej ludzi zastanawia się, czy warto pić kolagen. Reklamowany jest on jako środek zapobiegający starzeniu się skóry i nadający jej młody wygląd. Ile jest w tym prawdy i czy suplementacja kolagenu ma sens?

Włókna kolagenowe znajdujące się w skórze z biegiem czasu ulegają degeneracji, zmniejsza się także produkcja kolagenu. Jest to jedna z głównych cech starzenia się skóry – pojawiają się zmarszczki, a skóra traci swoją jędrność. Z tego powodu zaczęto rozważać kolagen do picia jako sposób na uzupełnienie jego braków.

W tym momencie naukowcy zadali sobie pytanie, czy picie kolagenu ma sens, jeżeli większość białek w przewodzie pokarmowym zostaje strawionych, czyli rozłożonych do prostszych związków – aminokwasów. Pojedynczo, aminokwasy nie mają specjalnych właściwości. Dopiero połączone ze sobą i ułożone w odpowiednich pozycjach nabywają nowe cechy.

Badania naukowe wykazały, że hydrolizaty kolagenu są w całości wchłaniane w przewodzie pokarmowym. Osiągają one także najwyższe stężenia właśnie w skórze. Udowodniono także, że dwa najważniejsze aminokwasy kolagenu (prolina i hydroksyprolina) nie są rozłączane w procesie trawienia kolagenu i wspólnie przechodzą do krwi. Doniesienia te potwierdzają, że kolagen do picia jest biologicznie dostępną substancją i może być suplementowany.

Czy picie kolagenu ma sens?

Kolagen do picia – właściwości

Świat nauki wciąż docieka jak dokładnie działa kolagen do picia. Właściwości przypisuje się jego potencjalnej zdolności do stymulowania metabolizmu skóry, który powoduje zwiększoną biosyntezę naturalnego kolagenu i gojenie się uszkodzeń w tej tkance. W rezultacie dochodzi do odnowy i wzmocnienia warstw skóry.

Jak działa kolagen do picia?

  • Jest substratem do tworzenia elastyny – białka odpowiedzialnego za odpowiednią elastyczność tkanek
  • Promuje tworzenie większej ilości kolagenu przez organizm.
  • Prowadzi do zwiększenia syntezy kwasu hialuronowego, odpowiedzialnego za nawilżenie skóry.

Warto zaznaczyć, że kolagen stosowany miejscowo w formie kremów ma udowodnione działanie, natomiast jego cząsteczka jest za duża i nie jest wchłaniana do wnętrza skóry.

Kolagen do picia – efekty

Aktualnie prowadzonych jest wiele badań, których przedmiotem zainteresowania jest kolagen do picia. Efekty jego suplementacji potwierdzają kolejni naukowcy. Doustne przyjmowanie kolagenu poprawia mechaniczne właściwości skóry poprzez zwiększenie gęstości i średnicy znajdujących się w niej włókien kolagenowych.

Wśród najważniejszych efektów kolagenu do picia wymienić można:

  • zwiększenie nawilżenia skóry,
  • wygładzenie skóry,
  • zmniejszenie ilości zmarszczek,
  • zwiększoną elastyczność skóry,
  • poprawę funkcjonowania chrząstek,
  • zmniejszenie bólu stawów.

Nie są to jednak wszystkie zalety, jakie daje picie kolagenu. Efekty są widoczne także w odpowiedzi na promieniowanie UV. Kolagen zmniejsza uszkodzenia, które szkodliwe promieniowanie UV wyrządza skórze.

Metaloproteinazy to enzymy znajdujące się w skórze, które mają zdolność do niszczenia wszystkich rodzajów tkanek. To, co daje picie kolagenu to właśnie zmniejszenie stężenia tych enzymów z jednoczesnym zwiększeniem ilości fibroblastów. Fibroblasty odpowiedzialne są z kolei za wytwarzanie wielu składników substancji międzykomórkowej, co prowadzi do poprawy wyglądu skóry i spowolnienia procesów starzenia. Efekty picia kolagenu są więc niezwykle pozytywne dla naszej cery.

Kolagen odgrywa także kluczową rolę w utrzymaniu zdrowia chrząstki. Chrząstka to tkanka łączna, która pokrywa końce kości w stawach, zapewniając im amortyzację i umożliwiając płynny ruch. Kolagen typu II jest głównym białkiem strukturalnym w chrząstce, a jego obecność jest niezbędna do utrzymania integralności i funkcji chrząstki.

Picie kolagenu - efekty

Kolagen do picia – skutki uboczne

Należy pamiętać, że istnieje zasadnicza różnica pomiędzy lekami a suplementami diety. Te pierwsze podlegają wyjątkowo restrykcyjnemu prawu dopuszczenia do obrotu, gdzie producent zobowiązany jest przeprowadzić badania kliniczne potwierdzające jego skuteczność oraz wyszczególnić działania niepożądane. W przypadku suplementów diety oraz wyrobów medycznych przepisy nie są aż tak ścisłe. Oznacza to, że często nie wiadomo, jakie skutki może spowodować dany suplement diety.

Przeprowadzone badania naukowe są ze sobą całkowicie zgodne. Oceniając reakcje organizmu na kolagen do picia, skutki uboczne nie wystąpiły. Jest to bezpieczna substancja, która stosowana w zaleconych przez producenta dawkach nie niesie za sobą zagrożeń dla zdrowia. Kolagen stosowany naskórnie w formie kremów jest tak samo bezpieczny jak kolagen do picia. Skutki uboczne tej postaci kolagenu także nie występują, o ile nie jesteśmy uczuleni na inny składnik kremu.

Z czym nie łączyć kolagenu do picia?

Kolagen jest naturalnie występującym białkiem, które traktowane jest przez organizm jak każdy inny rodzaj białka. Wiele osób zastanawia się, z czym nie łączyć kolagenu do picia. Istnieją przesłanki mówiące, iż wysoki poziom cukru we krwi prowadzi do glikacji kolagenu. Polega ona na przyłączeniu cząsteczki cukru do kolagenu. Powstały związek może mieć działanie odwrotne do zamierzonego i przyspieszać starzenie się skóry. Warto więc zredukować ilość przyjmowanych cukrów prostych i okresowo wykonywać badania cukru na czczo.

Kolagen do picia - skutki uboczne

Dobry kolagen do picia, czyli jaki?

Dobry kolagen do picia powinien charakteryzować się kilkoma kluczowymi cechami, które wpływają na jego jakość i skuteczność.

Rodzaj kolagenu

Wyróżniamy następujące rodzaje kolagenu:

  • kolagen typu I – najczęściej występujący w skórze, kościach, ścięgnach i więzadłach. Jest dobry dla skóry, włosów i paznokci;
  • kolagen typu II – występuje głównie w chrząstkach, więc jest korzystny dla stawów;
  • kolagen typu III – występuje w skórze i narządach wewnętrznych, często razem z kolagenem typu I.

Warto więc wybierać konkretny typ kolagenu w zależności od celu, jaki zamierza się osiągnąć. Jeśli kolagen ma wzmocnić włosy i paznokcie, najlepiej sprawdzi się ten typu I – nie warto wtedy decydować się np. na kolagen typu II. Z kolei nawet najlepszy kolagen typu I może nie przynieść zamierzonych rezultatów, jeśli celem jest wzmocnienie stawów.

Hydrolizowany kolagen

Proces hydrolizy rozbija kolagen na mniejsze peptydy kolagenowe, które są łatwiej przyswajalne przez organizm. Hydrolizowany kolagen jest preferowany ze względu na lepszą biodostępność – organizm jest wtedy w stanie wchłonąć większą dawkę substancji i lepiej ją przyswoić. Taki hydrolizowany kolagen będzie znacznie skuteczniejszy niż nawet najmocniejszy kolagen spożywany w standardowej formie, czyli nierozbity na peptydy. Najczęściej spotkać można hydrolizowany kolagen wołowy.

Źródło kolagenu

Kolagen to kluczowy składnik tkanki łącznej, dlatego najczęściej pozyskuje się go od zwierząt. Wśród najpopularniejszych źródeł kolagenu wymienić można:

  • Kolagen rybi – jest uważany za najlepiej przyswajalny przez organizm ludzki. Pozyskuje się go z ryb i często stosuje w suplementach do picia.
  • Wołowy kolagen – pozyskiwany z bydła, również popularny jak kolagen rybi. Ma szerokie spektrum działania.
  • Kolagen wieprzowy – rzadziej stosowany, ale równie skuteczny jak poprzednie rodzaje kolagenu.

Czystość i brak dodatków

Zaleca się wybierać naturalny kolagen bez sztucznych dodatków, konserwantów, barwników czy zbędnych wypełniaczy.

Certyfikaty i badania

Wybierając kolagen do picia, warto upewnić się, że produkt jest certyfikowany i testowany pod kątem jakości i bezpieczeństwa. Dobrym wskaźnikami będą tutaj takie certyfikaty jak:

  • GMPGood Manufacturing Practice (Dobra Praktyka Produkcyjna);
  • ISO – potwierdzający zgodność danego wyrobu z określoną normą albo przepisami prawa;
  • NSF – gwarantujący, że dany produkt spełnia standardy National Sanitary Foundation, czyli Narodowej Organizacji Sanitarnej w zakresie zdrowia i bezpieczeństwa).

To, jaki kolagen do picia wybierzesz, powinno opierać się na dokładnym przeanalizowaniu składu preparatu. W razie wątpliwości powinno się skonsultować z dietetykiem przed rozpoczęciem suplementacji kolagenem.

Dobry kolagen do picia

Jak stosować kolagen do picia?

Stosowanie kolagenu do picia jest dość proste, ale aby maksymalnie skorzystać z jego właściwości, warto przestrzegać kilku zasad:

  1. Zalecane dawkowanie – zawsze przestrzegaj dawkowania podanego na opakowaniu produktu lub zaleceń producenta. Standardowa dawka to zazwyczaj od 5 do 10 gramów kolagenu dziennie.
  2. Sposób przyjmowania – nie ma różnicy czy kolagen jest przyjmowany z posiłkiem, czy na czczo.
  3. Regularność – kluczem do odniesienia korzyści jest systematyczne przyjmowanie kolagenu. Spożywaj go codziennie, aby uzyskać najlepsze rezultaty.
  4. Czas stosowania – widoczne efekty mogą pojawić się po pewnym czasie regularnego stosowania, dlatego ważna jest cierpliwość i konsekwencja. Niektóre osoby zauważają poprawę już po kilku tygodniach, podczas gdy inni mogą potrzebować kilku miesięcy.

Jak stosować kolagen do picia? Przykłady:

  • Rano – rozpuść jedną miarkę (5-10 g) kolagenu w szklance wody lub soku. Wypij przed śniadaniem.
  • W ciągu dnia – możesz dodać kolagen do smoothie, kawy (bez cukru), herbaty, zupy, jogurtu lub owsianki.

Kolagen do picia – opinie lekarzy

Jeżeli chodzi o kolagen do picia, opinie lekarzy na jego temat zazwyczaj są zróżnicowane. Wiele z nich jest pozytywnych, zwłaszcza jeśli chodzi o wspieranie zdrowia skóry, stawów i kości.

  • Z powodu pozytywnego wpływu kolagenu na skórę, włosy i paznokcie lekarze dermatolodzy polecają wzbogacenie nim codziennej diety.
  • Kolagen poprawia funkcjonowanie stawów i pomaga zredukować ból w przypadku chorób zwyrodnieniowych, przez co niektórzy lekarze ortopedzi i reumatolodzy polecają ten preparat.
  • Ważnym elementem kości jest właśnie kolagen. Opinie lekarzy endokrynologów są pozytywne w przypadku suplementacji kolagenu jako uzupełnienia terapii osteoporozy.

Warto jednak pamiętać, że nie każdy organizm reaguje na suplementację kolagenem w ten sam sposób. Skuteczność kolagenu może różnić się w zależności od indywidualnych cech, takich jak wiek, stan zdrowia i występowanie chorób współistniejących. Lekarze podkreślają, iż spożywanie kolagenu nie jest panaceum na wszystkie dolegliwości, a jedynie uzupełnieniem specjalistycznych terapii i diet.

Co zamiast kolagenu do picia? Skuteczne alternatywy

Co zamiast kolagenu do picia? Skuteczne alternatywy

Jeśli zastanawiasz się, co zamiast kolagenu do picia jest warte suplementacji, to istnieje kilka opcji, które mogą wspierać zdrowie skóry, stawów, włosów i kości.

  1. Kompleks witamin B – związki te są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wpływają one korzystnie na procesy metaboliczne zachodzące w tkankach, dlatego ich suplementacja pozwala na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci. Ponadto regulują one gospodarkę węglowodanową organizmu i przyczyniają się do sprawnego działania układu nerwowego. Znajdziesz je przede wszystkim w orzechach, nasionach, jajach, rybach i mięsie.
  2. Glukozamina i chondroityna – te suplementy są często stosowane w celu wspierania zdrowia stawów, zwłaszcza w przypadku choroby zwyrodnieniowej stawów.
  3. Witamina C suplementacja witaminy C jest kluczowa dla syntezy kolagenu w organizmie. Pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry i wspiera układ odpornościowy.

Warto zaznaczyć, że najlepszą alternatywą dla suplementacji kolagenu jest utrzymywanie zbilansowanej diety bogatej w pełnowartościowe produkty. Należy unikać cukrów prostych i wysokoprzetworzonych produktów.

Produkty zawierające kolagen

Kolagen jest naturalnie występującym białkiem w wielu produktach spożywczych. Przede wszystkim są to produkty pochodzenia zwierzęcego. Wśród nich wymienić można:

  • Buliony kostne (wołowe, drobiowe, rybne) – to jedno z najbogatszych źródeł kolagenu. Są przygotowywane przez długie gotowanie kości, co pozwala na uwolnienie kolagenu do bulionu.
  • Mięso o dużej zawartości tkanki łącznej:
  • Kurczak – skrzydełka, nóżki i skórki kurczaka są bogate w kolagen;
  • Wołowina – podroby, ścięgna, łopatka i szponder;
  • Wieprzowina – skórki wieprzowe i nóżki.
  • Ryby i owoce morza – zwłaszcza te spożywane ze skórą i ośćmi, takie jak łosoś, makrela, sardynki i śledzie, są doskonałym źródłem kolagenu.
  • Żelatyna – jest przetworzonym kolagenem, powszechnie używanym w deserach, galaretkach i innych potrawach.
Produkty zawierające kolagen

Kolagen do picia – dla kogo?

Kolagen do picia może być stosowany już przez osoby, które ukończyły 25. rok życia – to właśnie mniej więcej w tym czasie organizm zaczyna zmniejszać produkcję kolagenu, rozpoczyna się również proces degradacji kolagenu w organizmie. Kolagen do picia warto polecić zwłaszcza osobom starszym, gdyż może on zwiększyć sprawność ich układu ruchu.

Na suplementację kolagenu decydują się również sportowcy i osoby aktywne fizycznie, gdyż ich organizm często jest poddawany dużemu wysiłkowi, a także może ulegać urazom mechanicznym. W takich sytuacjach znacznie wzrasta zapotrzebowanie na kolagen, dlatego jego regularne uzupełnianie może być dobrym rozwiązaniem. Kolagen można również polecić osobom borykającym się z chorobami stawów oraz kości, a także wszystkim, które zauważają zmniejszenie jędrności skóry.

FAQ:

1. Czy kolagen do picia działa?

Tak. Badania naukowe potwierdziły korzystny wpływ kolagenu na wygląd skóry oraz funkcjonowanie chrząstek.

2. Kiedy pić kolagen?

Kolagen pić można o dowolnej porze dnia, niezależnie od posiłków.

3. Czy picie kolagenu jest zdrowe?

Picie kolagenu przyczynia się do poprawy zdrowia. Nie wykazano negatywnych efektów spożywania kolagenu.

4. Czy można przedawkować kolagen?

Przedawkowanie kolagenu jest mało prawdopodobne, ponieważ kolagen jest białkiem naturalnie występującym w organizmie, a jego nadmiar jest zwykle przekształcany i wydalany. Spożycie zbyt dużej ilości może doprowadzić do bólu brzucha i biegunki.

Źródła:

1. Liu, D., Nikoo, M., Boran, G., Zhou, P., & Regenstein, J. M. (2015). Collagen and gelatin. Annual review of food science and technology, 6, 527–557. https://doi.org/10.1146/annurev-food-031414-111800 

2. Al-Atif H. (2022). Collagen Supplements for Aging and Wrinkles: A Paradigm Shift in the Fields of Dermatology and Cosmetics. Dermatology practical & conceptual, 12(1), e2022018. https://doi.org/10.5826/dpc.1201a18 

3. Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y., & Ge, C. (2020). Diet and Skin Aging-From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients, 12(3), 870. https://doi.org/10.3390/nu12030870